ABD’nin Biden dönemi Çin Politikası: Asya’ya Dönüş 2.0? - Demir, Emre (Cappadocia Journal of Area Studies, 2020)
Bu çalışma, Biden yönetiminin, Trump yönetiminin ABD’nin çıkarlarını önceleyen “Önce Amerika” yaklaşımını terk ederek, ABD’nin hem Çin karşısında hem de küresel meselelerde müttefik ve ortakları ile daha uyumlu hareket edebileceği, çok taraflı mekanizmaları devreye sokabileceği, Çin ile ikili ilişkilerinde özellikle insan hakları meselelerini öne çıkaracağı, bununla birlikte Çin’in aktif desteğine ihtiyaç duyduğu küresel sorunlarda da Pekin ile iş birliği yapabileceği bir strateji geliştireceğini savunmaktadır. Çalışma ayrıca Biden yönetiminin Obama’nın Asya’ya Dönüş stratejisi ile Trump’ın Serbest ve Açık Hint-Pasifik stratejisinin birleşiminden meydana gelen yeni bir Asya-Hint-Pasifik stratejisi izleyeceğini öngörmektedir. Bu çerçevede çalışma dört kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda Obama yönetiminin Çin ve Asya Pasifik politikası, Asya’ya Dönüş (Pivot to Asia) stratejisi bağlamında ele alınmaktadır. İkinci kısımda Trump yönetiminin Çin politikası, Hint-Pasifik stratejisi çerçevesinde kısaca incelenmektedir. Üçüncü kısımda Biden yönetiminin Çin’e yaklaşımı ve muhtemel Çin politikası değerlendirilmektedir. Son olarak, sonuç kısmında genel bir değerlendirme yapılmaktadır.